Just me

Just me

vineri, 29 ianuarie 2010

Durerea neputincioasa...

Fiecare ministru al invatamantului doreste sa lase urme de nesters, amprente vesnice in programa si structura educatiei noastre, a romanilor. Desi , de la an la an, anchetele si sondajele arata ca scoala se afla pe un curs descendent si ca tot mai multi elevi din Romania pleaca spre alte tari, Ministerul Educatiei functioneaza non-stop, fara rezultate pozitive, in cea mai mare parte.
Este posibil ca nenumaratele reforme aplicate invatamantului sa porneasca de la constatarea ca nimic nu poate inlatura sentimentul de parasire si delasare al multor copii ajunsi pe bancile scolilor. E la fel de posibil ca ministrii sa isi imagineze ca tot rasucind, taind, sudand si remodeland anul scolar si structura acestuia, adica exercitand presiuni asupra formei, s-ar putea schimba continutul. Insa, sa fim sinceri: ceea ce nu e valabil nici macar in cazul unei conserve, nu cred ca s-ar putea aplica invatamantului. Si sa mai dea si rezultate!
Inapoierea sistemului de invatamant are tot mai putin de-a face cu saracia si tot mai mult cu deprofesionalizarea cadrelor didactice. Nimeni dintre cei care au pixul si puterea unei semnaturi nu intentioneaza sa schimbe aceste lucruri in profunzime. Nimeni nu are curajul sa treaca dincolo de aparenta, in esenta. De ce, an de an, invatam despre diferenta dintre aparenta si esenta, daca nici mai marii nostrii nu fac diferenta?
Sistemul de notare-probleme...Daca notele nu se dau pe cunostinte, atunci pe ce se dau? De ce elevii nu sunt evaluati la acelasi nivel? Acum, puteti spune ca ii sustin pe vanatorii de note...sau chiar sunt una dintre ei. Nu! Va asigur ca sunt doar o vanatoare de dreptate...Nu inseamna ca daca suntem partasi la o nedreptate putem spune: "Lasa, ce-i corect in ziua de azi?"...Zilnic aud persoane zicand ca isi doresc o lume dreapta, cinstita.Iata solutia! Detectati nedreptatile si incercati sa le rezolvati, ca numai prin perseverenta si rabdare vom reusi. Nu lasati totul pe seama celor mai mari ai tarii, pentru ca ei sunt doar mai mari in functie, nu si in veleitatile benefice tarii.
Departe de a fi stapane pe situatie, cadrele didactice sunt doar niste musculite prinse in panza intereselor locale. de departe se zbat si par sa miste lucrurile din loc. Dar mai degraba si-ar rupe aripioarele, decat sa destrame retelele de interese. Ca de fapt, partidul din asta traieste: agata musculite in plasa si asteapta sa apara paianjeni...

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu